Ken je dat? Je zit op de bijrijdersstoel in de auto en je weet wel waar je naartoe gaat en ongeveer hoe lang het duurt, maar je let helemaal niet op de route die je aflegt. Ondanks dat je af en toe eens wat naar buiten kijkt, ben je je niet helemaal bewust van de reis. Dat is logisch, want jij zit niet achter het stuur.

Lift je mee of stuur je zelf?

Laat je je leiden of geef je zelf richting en sturing? Alles valt of staat bij bewustwording.

Ben jij in staat je eigen beslissingen in kaart te brengen en weet jij wanneer je het stuur in handen hebt of juist uit handen geeft? Persoonlijk leiderschap is zelf het stuur in handen nemen en volledig bewust zijn van je drijfveren.

Je aandrijflijn

Wat ons drijft, is voor een ieder verschillend. Voor de een is het doel van groot belang, dan zal de doelgerichtheid je grootste drijfveer zijn voor je handelen. Maar stel je zelf wel eens de vraag ‘waarom dat zo is?’ En ‘wat je over hebt voor dat doel?’ Misschien ervaar je succes wanneer je het doel bereikt hebt en leef je van succes naar succes, om waardering voor je werk te voelen. Maar wat maakt dat je daar het gevoel van succes voor nodig hebt? Misschien ligt je grootse winst wel in verliezen; fouten durven maken, je doelen durven op te offeren voor een groter goed namelijk; bewustwording van je behoefte aan succes en bevestiging zodat je je gewaardeerd voelt. Dit werkt vermoeiend en dit zal ten koste gaan van je vitaliteit, jammer genoeg kunnen wij niet de garage in rijden voor een nieuwe aandrijfriem.

Achteruitkijkspiegel

Als je de achteruitkijkspiegel nooit gebruikt, zie je niet de route die je al hebt afgelegd. Continu vooruit blijven kijken, zal er voor zorgen dat je blind wordt voor je eigen groei. Kijk eens achterom en zie hoe ver je al gekomen bent. Neem een pauze en reflecteer op je keuzes die je tot dit punt hebben geleid. Nam je de makkelijkste weg? Genoot je van de reis of was je alleen maar gefocust op je eindbestemming? Wanneer je kritisch naar je keuzes durft te kijken en je eigen overtuigingen durft te bevragen, word je uitgedaagd om eens in die achteruitkijkspiegel te kijken en op te merken dat je jezelf aankijkt.

Bewustwording dus

OffCourse geeft je inzicht in wat je eigenlijk al weet, maar wat je misschien gaandeweg hebt verstopt in de kofferbak. Kom eens uit de bijrijdersstoel, want pas dan bepaal jij waar je naartoe gaat, waarom en op welke manier. Zet je navigatie maar uit, die heb je niet nodig. Pak het stuur en neem de regie over je persoonlijke leiderschap.