OffCourse - typetjes

Welkom op offcourse.nl

Inspiratie

"Wat speel je toch een leuk typetje!"

6/16/2022 12:00:00 AM

“Hoe ik terugkijk op deze training? Het was voor mij een hele leuke, leerzame training, die me vooral aan het denken heeft gezet over hoe ik als leidinggevende met mijn rol omga. Daar ga ik mee aan de slag, dus bedankt daarvoor. O, en ik wil ook de acteur bedanken, hij speelde echt zulke leuke typetjes”.

Als acteur van OffCourse is het altijd leuk om complimenten te krijgen, en met name het woord typetje geeft wat meer uitleg. Want; die ‘typetjes’ klinken als een karikatuur die je niet zo gauw zal tegenkomen. Komt het dan wel overeen met de werkelijkheid? En wat willen we bereiken? Laten we eens kijken naar de definitie. Typetje: Een typetje is een fictief, vaak komisch personage met sterk uitgesproken eigenschappen en karaktertrekjes die meestal karikaturaal worden uitvergroot. Oké dat is een vrij heldere uitleg, dus laat ik deze ontleden aan de hand van hetgeen wij neerzetten binnen onze trainingen.

Fictief typetje

Het klopt dat de acteurs een rol spelen en dat zij deze rol niet zijn. Het is dus een verzonnen (fictief) personage of een fictieve rol. Daarentegen is het gedrag dat ze in de rol laten zien nooit fictief, want dit is gedrag dat bestaat en, sterker nog, wat we allemaal in het dagelijks leven vertonen. Daarnaast vertonen de acteurs dit gedrag op basis van het gedrag dat degene tegenover hen tentoonstelt. Dat gedrag is ook niet fictief, dus de eerste definitie sluit niet volledig aan bij hetgeen zij neerzetten.

Komisch personage

We hebben afgevinkt dat de rol fictief is, maar dat het gedrag voortkomt uit de gedragingen aan de andere kant van de tafel en daarmee dus niet fictief is. Hoe zit het met de komische noot dan? Ontstaan er wel eens komische situaties in de training? Absoluut! Zijn deze komisch bedoeld? Absoluut niet! We zetten geen komisch personage neer in de hoop zoveel mogelijk mensen aan het lachen te krijgen. Wat de trainingsacteurs wel doen, is het triggeren van bewustwording. Hierdoor ontstaat wel eens herkenning dat, door de herkenbare situatie leidt tot de lach. Echter zetten de acteurs nooit bewust de komiek aan om zoveel mogelijk te lachen.

Eigenschappen met karikaturale uitvergroting

Wel dikken de trainingsacteurs van OffCourse het gedrag tijdens een training hier en daar wat aan, dus het uitvergroten van eigenschappen wordt zonder twijfel gedaan. Daarbij wordt er wel voor gewaakt dat de karikaturen van de personages niet veranderen. Het gedrag dat neer wordt gezet, vergroten of verkleinen we alleen als dit in de situatie ontstaat. De rol komt in beweging door het gesprek dat wordt gevoerd. Maar deze rol staat in dienst van de ander. En bij “de rol” raak je de kern van het verhaal. Het is namelijk geen typetje, maar een rol.

Geen typetje, maar een rol

Het doel van de acteur is om juist geen typetje neer te zetten, maar een rol. De acteur speelt weliswaar een rol, maar deze rol is niet minder echt dan de rol die u aanneemt als: leidinggevende, medewerker, vader, moeder, broer, zus of welke rol dan ook. We spelen allemaal meerdere rollen in ons leven en bij elke rol sluimert een keerzijde. Namelijk de valkuil om bewust of onbewust door te slaan in bepaald gedrag.

De rol die u als leidinggevende hebt, kan soms doorslaan. Hierdoor kunt u veranderen in het typetje, of wel een typische leidinggevende. We kennen waarschijnlijk allemaal een leidinggevende die in bepaalde situaties of bij bepaalde medewerkers typisch gedrag laat zien. Dit typetje belemmert soms uw rol en kan in sommige gevallen uw functie in de weg zitten. Zorg als leidinggevende dat uw functie voorop staat en laat het spelen van de typetjes maar aan de acteurs over!

Meer informatie

Benieuwd naar hoe de trainingsacteurs van OffCourse deze rollen inzetten tijdens de trainingen en workshops? Neem dan contact met ons op en vraag vrijblijvend een offerte aan voor een van de trajecten.

Laatste nieuws