OffCourse - Luisteren

Welkom op offcourse.nl

Column

Hee, luister je even?

4/21/2022 12:00:00 AM

Luisteren is een bijzonder instrument uit de toolbox, die wij als mensen bezitten. Het is heel vanzelfsprekend om te luisteren. Je luistert 24 uur per dag 7 dagen in de week. Zelfs in je slaap luister je onbewust; bij een hard geluid kun je direct rechtop in je bed zitten. Maar wat is luisteren? Hoe goed luister je en wat doe je met hetgeen je naar luistert?

Ik luister niet, ik zing

Het komt bij mij wel eens voor dat ik in de auto zit, er een nummer uit mijn kindertijd voorbij komt en ik íneens door heb wat er nu daadwerkelijk gezongen wordt. In plaats van de djebbertalk die ik er zelf van heb gemaakt, hoor ik nu kraakhelder de tekst en de betekenis die wordt gezongen. Heb ik dan als kind niet goed geluisterd of had ik niet genoeg kennis om te begrijpen waar ik naar luisterde? Als kind was ik me bewust van het feit dat ik maar ongeveer invulde wat ik dacht dat er werd gezongen, terwijl ik ook mijn ouders de vraag had kunnen stellen: “Wat zingen ze nu precies”? Maar die vraag stellen, betekent dat ik niet goed geluisterd heb en de zin “luister nou eens” is toch wel dagelijkse kost in een gemiddeld huishouden. Dus ik vulde zelf maar in wat ik dacht te horen. 

In alledaagse gesprekken gebeurt het ook met regelmaat dat wij de ander, onbewust niet begrijpen. Meer dan eens is dit te wijten aan het feit dat we niet goed luisteren en ook, meer dan eens, weinig tot geen navraag doen over dat wat we horen. Of het nu gaat over een liedtekst die je niet verstaat of een gesprek waar wij niet duidelijk hebben wat de ander zojuist heeft gezegd; ons luisteren kan nogal eens zorgen voor verwarring. In het ergste geval zing je maar wat mee, maar dit doet te kort aan de woorden die een ander te luisteren legt.

Luister nou eens!

In onze gesprektechniek-trainingen creëren we een leeromgeving, waar ik als acteur vanuit een bepaalde rol de situatie instap. Vervolgens gedurende het rollenspel, de ander uitdaag om zijn of haar ontwikkelpunten bloot te leggen, met als doel het bewustzijn te triggeren. Dit is een mix van je intuïtie gebruiken, kijken, maar ook goed luisteren naar wat degene die tegenover je zit zegt, zonder mijn persoonlijke interpretatie leidend te laten zijn.

Het persoonlijk interpreteren van wat iemand zegt zie ik vaak terug in trainingen. We luisteren naar wat er wordt gezegd en op basis daarvan maken we er onze eigen tekst van. Terwijl het prima kan zijn dat je niet goed hebt gehoord wat de ander zegt en je dus vervolgens maar zingt wat je denkt te horen. Hierin ligt dan ook de uitdaging. We luisteren de hele dag, maar hoe vaak horen we nu ook daadwerkelijk wat er wordt gezegd? En belangrijker: durven wij te vragen of we goed hebben geluisterd en dus de juiste tekst zingen?

Leer luisteren

Wilt u beter begrijpen wat een ander zegt of bedoelt of wilt u een van de andere trainingen van OffCourse volgen? Bekijk dan snel ons trainingsaanbod op onze website. Wilt u individueel een training volgen? Dat kan met de open inschrijvingen. Ga naar onze website voor meer informatie of neem vrijblijvend contact met ons op.

Laatste nieuws