“Ik had laatst een coachgesprek met een medewerker, maar het is alsof ik trek aan een dood paard. Ik heb alles geprobeerd maar ik krijg er geen beweging in!” Bent u leidinggevende dan is de kans groot dat u dit een keertje gedacht heeft. OffCourse krijgt vaak het soort vragen zoals hierboven geschetst, namelijk hoe krijgt u deze (lastige) medewerker in beweging?

Alles geprobeerd

Het eerste wat ons opvalt is in dit verhaal is dat het de manager is die hard aan het werk is. De manager heeft alles gedaan wat nodig is: er is goed contact; de diepte wordt opgezocht; er is veel gepraat; gehuild; nog meer gepraat en de medewerker bedankt voor het goede gesprek. En dan na drie weken komt de medewerker binnen en begint het weer van voren af aan. De problemen worden nog steeds hetzelfde ervaren, het verdriet is niet weg, medewerker doet nog steeds onhandige dingen in de relatie en op werk en kijkt de manager hulpeloos aan. En de manager heeft geleerd om te helpen! Voor al het verdriet, voor alle onhandigheid en hulpeloosheid bent u daar, de reddende engel! En het verdriet wordt eruit getrokken, handige tools worden aangereikt en hulp wordt geboden. En toch is er geen beweging. De manager trekt en de ander beweegt niet mee.

Waarden

OffCourse heeft verschillende waarden vanuit we werken. En drie van deze waarden komen terug in onze training provocatief coachen. Namelijk eerlijkheid, humor en liefdevol in contact zijn. We durven eerlijk te zijn en zeggen wat normaal wordt verzwegen (provocatie), daarbij ook de moeilijke dingen in het leven grappig vinden (humor), en ondertussen de ander helemaal te waarderen voor alles wat die is (liefde). Daarom sluit de provocatieve methode om de ander in beweging te krijgen zo goed bij ons aan.

Provocatief coachen is in de jaren ‘60 bedacht door psychotherapeut Frank Farrelley. Hij gooide de bestaande regels van de toen gevestigde psychotherapie overboord en hij begon te zeggen wat hij echt dacht. Zij het op een warme, Amerikaans-Ierse, humoristische manier. Patiënten (en tevens collega’s) zijn geschokt, maar sommige patiënten gaan wel verbazend snel vooruit. Frank keek op een frisse manier naar de wereld, ongehinderd door sociale conventies of culturele verwachtingen.

De provocatieve coach gelooft dat mensen veerkrachtiger zijn dan je denkt. Mensen hebben meer daadkracht, uithoudingsvermogen en gevoel voor humor, dan je zou zeggen wanneer je ze over hun problemen hoort praten. Mensen kunnen tegen een stootje. Mensen zijn niet zo kwetsbaar en zielig als zijzelf en jij als coach, leidinggevende of hulpverlener soms denken.

Wat als je het paard niet aan de teugels trekt maar aan de staart?

Kom in actie

Wilt u meer weten over de training provocatief coachen en deze training volgen? Ga dan snel naar onze website en vraag vrijblijvend een offerte aan.