Groepsdynamiek van een team is enorm belangrijk in een organisatie. Wanneer het allemaal gesmeerd loopt, is dit de motor van een succesvolle organisatie. Maar de negatieve kant hiervan is dat groepsdynamiek ook ontzettend veel kan saboteren, onbewust én bewust. Als mens zijn we gewoonweg beïnvloedbaar door het gedrag van onze omgeving. Door groepsdynamiek word je als het ware door anderen aangestoken. Dit is onvermijdelijk. Maar hoe ga je hier nu mee om als organisatie en specifieker nog, hoe gaat u hier als leidinggevende mee om?

Groepsdynamiek

In organisaties en in (sport)teams hebben we het vaak over de term groepsdynamiek, maar wat is dit nou eigenlijk? Groepsdynamiek is de term voor het gedrag en de psychologische processen die plaatsvinden binnen een sociale groep, of tussen sociale groepen. Simpel gezegd reageren individuen op een bepaalde manier op elkaar en op de leider van de groep. Als team ga je ook door verschillende fases heen; forming, storming, norming, performing en adjourning. Hierover kunnen we veel vertellen qua theorie, echter zit hier nog een belangrijke stap voor.

Bewust

Het is veel belangrijker en interessanter om te kijken hoe u hier als leider zelf mee omgaat in de praktijk. Wanneer u hier als leider niet bewust van bent, niet reflecteert, dan kunt u de theorie ook niet in de praktijk toepassen.

Dus start eens met bewust kijken naar uw team en de dynamiek en stel uzelf bewust de vraag: ‘Wat voor een dynamiek heerst er in mijn team? Vaak krijgen we dan het antwoord dat een leidinggevende die vraag zichzelf niet zo bewust stelt, maar dat de dynamiek wel goed zit in zijn/ haar team. En die dynamiek zal grotendeels ook wel goed zijn, echter bent u zich er dan ook écht bewust wat de dynamiek is? Werkt u hier bewust aan, blijft u dit monitoren en reflecteren en handelt u hier ook op wanneer dit nodig is? Best veel vragen op het stuk bewustzijn. Dit is dan ook een belangrijk element in uw leiderschap en uw invloed op het team.

Invloed

De kracht van een team is elk individueel lid en de kracht van elk lid is het team. Wanneer u hier als leidinggevende goed aan weet te bouwen, bouwt u een succesvol team. Waar ligt uw invloed dan hierin? Uw invloed op het individu, het groepsproces en de dynamiek en is vaak veel groter dan u denkt. Denk eens aan het gedrag dat u ziet bij medewerkers. Laat u bepaald gedrag gaan zodat het verder kan sudderen? Monitort u het en bekijkt u wat bijvoorbeeld de teamleden ermee doen? Of pakt u het direct zelf aan en gaat u ermee aan de slag? In geen van bovenstaande opties zit een goed of een fout, alleen de vraag of u hierin een bewuste of onbewuste keuze maakt.

Naast dit is ook zelfreflectie van belang in dit proces. Want wie bent u nu als leider? Staat u boven het team, in het team of naast het team? En durft u vertrouwen te geven aan het team, zodat het vertrouwen in de ander en in elkaar ook kan groeien?

Leiderschapsprogramma

Het leiderschapsprogramma van OffCourse is opgebouwd in vier modules en een van deze modules is ‘Leiding geven’. Hierin wordt gekeken naar wat voor type leider u bent en waar uw kwaliteiten liggen in combinatie met hoe u samen met het team belangrijke stappen kunt zetten naar een mooie en succesvolle samenwerking. Dus wie bent u nu eigenlijk als leider en hoe staat uw team ervoor? Nieuwsgierig of behoefte aan meer inzichten en ondersteuning? Neem vooral een kijkje op onze website www.offcourse.nl