Stel je voor, je werkt hard voor je bedrijf en behaalt goede resultaten. Je bent topscoorder bij klanten en boekt grote successen. Dan heb je wel een promotie verdiend toch? Juist. En dan word je… Leidinggevende…

Je zit nu een maand in je nieuwe functie als leidinggevende, je stuurt ineens een team aan dat met vragen bij je komt. Je moet ze begeleiden en ondersteunen. Terwijl je net met een klant in gesprek bent, belt een van je medewerkers op met een probleem. Vol stress raffel je het klantgesprek af en ga je brandjes blussen. Al bellend met je medewerker loop je een belangrijk MT overleg over de toekomst binnen. Er wordt gevraagd naar je mening en je betrapt jezelf erop dat je geen antwoord klaar hebt. Onderweg naar huis denk je na over de dag en je voelt je leeg en gefrustreerd. Je team presteert niet goed, er worden geen grote successen geboekt en iedereen moet iets van je hebben. Is dit wat promotie betekent?

Aan de zijlijn

De ongeschreven regel binnen organisaties luidt: “wanneer je hard werkt, kom je hogerop”. Alleen zijn de beste topscoorders niet automatisch de beste bondscoaches. Als organisatie doe je de persoon, maar ook de organisatie daarmee te kort. Je ontneemt jezelf de grootste presteerder en aanvoerder binnen het team en zet deze buiten het team om maar langs de zijlijn het team aan te moedigen. Klinkt eerder als een straf dan een promotie.

Topscoorders en underachievers

Prestatie is vaak een hoog gewaardeerde value voor een organisatie, een ondergewaardeerde value is vertrouwen. Een underachiever maar een persoon waarop je altijd kan vertrouwen heeft bijna geen kans of draagvlak om leidinggevende te worden. Die is te verzorgend voor anderen en vergeet daarbij zichzelf. Bij OffCourse geven we teamsessies en wanneer ik voor een team sta en vraag wie de grootste mond heeft en de meeste successen weet iedereen unaniem dezelfde persoon aan te wijzen. En als ik vraag wie er altijd voor het team is om op terug te vallen wijzen ze een totaal ander persoon aan. Iemand die niet top presteert, wel goed genoeg en ook ieders vertrouwen heeft. Vaak zijn dat de natuurlijke leiders van een groep. Zij zijn niet de topscoorders en maar goed ook, daar is het team heel goed in. Zij zijn goed in ondersteuning bieden waar nodig, voelen zich verantwoordelijk voor de mensen en zullen je altijd eerlijk coachen om te kijken naar je eigen aandeel ter behoeve van jezelf, het team en de organisatie.

Laat presteerders presteren en laat leiders leiden. Kijk eens kritisch naar de rollen binnen jouw team. Ik daag je uit! Klaar voor de start? 3, 2, 1… GO!